Metų pabaiga Kaune svetinga cirkui

Metų galas šiuolaikinio cirko centre įgavęs pagreitį. Kaip niekada iki šiol, „Cirko Sapiens“ erdvėse vienas kitą keitė Pabaltijo ir Europos cirko menininkai. Lapkričio 22-27 dienomis čia vyko GrassRoot- Baltic circus artist’s network dramaturgijos dirbtuvės, kurių priešakyje - šiuolaikinio cirko režisierius, klounas ir aktorius Pau Portabella. Didžiausias dėmesys jų metu buvo skirtas kūrybinių priemonių plėtojimui, jog menininkai vėliau galėtų tobulėti individualiai arba kurdami kartu. To pastūmėti į Kauną jau grįžo Lizeth Wolk (Estija) ir Aleksey Smolov (Latvija). Cirko menininkai šiuo metu  pradeda vystyti būsimą spektaklį Kaune. „Cirko Sapiens“ rezidencija finišuos prieš pat šventes, o gruodžio 22 d. 16 val. norintys susipažinti su kūriniu pradiniame jo etape, laukiami atviroje repeticijoje.  Tai pirmas oro akrobatės  L. Wolk ir su Cyr‘o ratu dirbančio A. Smolov bendras darbas. Jam pretekstą suteikė netik cirko bendruomenės stiprėjimas, bet ir tapačios kūrėjų patirtys. Dramaturginiu lygmeniu kūrėjai analizuoja  tėvų įtaką ir skirtingas miskomunikacijos formas. Šiuo metu cirko menininkai kaip tik ieško bendros kūno kalbos, kuri atskleidžia psichologinius temos niuansus.

Dar vienos „Cirko Sapiens“ rezidentės gruodį - cirko menininkė Myrto Petrochilou ir šviesų dailininke Stevi Koutsothanasi iš Graikijos. Tai buvo pirmoji jų viešnagė Lietuvoje.  Myrto Petrochilou buvo atrinkta į Circusnext  2020-2021 m. shorlist, todėl kartu su Lietuvos šokio informacijos centru, jos buvo pakviestos tęsti kūrybinį procesą Kaune. Kita Myrto Petrochilou ir kūrinio [9] stotelė – Berlyno cirko festivalis. Gruodžio pradžioje Aleksote įkurtame cirko centre Myrto Petrochilou ir Stevi Koutsothanasi pradėjo rezidenciją, kurios metu daugiausia dėmesio skyrė prisitaikymui, galimiems kūrinio adaptacijos variantams. Ypač svarbus čia  ir šviesų dailės elementas, kuris šiuolaikinio cirko kūriniui suteikia erdvės patirtį. Projekto [9] tikslas - sukurti erdvę transformacijai, paisant esamų sąlygų ir formų. Cirko kūrėjos ir teatro šviesų dailininkės duetas siūlo daugiadisciplininį požiūrį ir telkia dėmesį į tai, kaip erdvė, objektas, garsas ir judėjimas bendradarbiauja, jungiasi ir koks tokio bendradarbiavimo rezultatas.

2021-jusius uždarys man of the house Džiugas Kunsmanas, kuris cirko centre pristatys monospektaklį „Mood“. Kūrinys pristatomas kaip pasyvios būsenos akrobatinė išraiška. Kūrybiniame procese akrobatas Dž. Kunsmans fokusavosi į kritimą, jo keliamus vaizdinius, bei „depresyvų kūną“, jo atpažįstamumą fizine bei psichologine prasme. Kūrėjas neslepia, jog dar tobulina „Mood“, turi idėjų, kurios praturtintų šiuolaikinio cirko spektaklį. Mono pastatymas buvo sudėtingesnis nei tikėtasi dėl ilgų valandų dirbant vienam. Visgi, paskutinis metų susitikimas ir „Mood“ peržiūra „Cirko Sapiens“ gruodžio 29 d. 19 val. Renginys nemokamas tačiau būtina registracija: https://forms.gle/hpKfwbqVuLrxGUD9A

Cirko centro projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Data: 2021-12-21 04:19:12

Shows

Social media

Company details

Teatronas
Įm. k. 302430039

Sąsk. nr. Paysera

LT61 3500 0100 0755 7757